Az OpenVPN az egyik legnépszerűbb, elismert VPN (virtuális privát hálózat) megoldás (Az elavult PPtP és a korszerű L2TP és több egyéb megoldás mellett). A VPN az informatikai biztonság egy alap eszköze. Az OpenVPN nyílt forráskódú, ami azt jelenti, hogy a forráskódja ingyenesen hozzáférhető és módosítható. Ez az eszköz lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy biztonságos és titkosított kapcsolatot hozzanak létre a különböző hálózatok között, vagy hálózat és munkaállomás esetleg szerver és munkaállomás között.

OpenVPN csatlakozás a központhoz

Az OpenVPN-nek számos előnye van a hagyományos VPN megoldásokhoz képest. Először is, az OpenVPN rendkívül biztonságos titkosítási protokollokat használ, például az AES, EC és egyéb kriptográfiai eljárásokat használva., amelyek védelmet nyújtanak a külső fenyegetésekkel szemben. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy megvédjék a kapcsolatukat, és megakadályozzák az adatok illetéktelen elérését. Másodszor, az OpenVPN platformfüggetlen, tehát használható szinte bármilyen operációs rendszeren, beleértve a Windows-t, a macOS-t, a Linuxot és az Androidot is. Mivel a programcsomag moduláris felépítésű, bármely részmegoldás kompromittálódása egyszerű beállításokkal a kapcsolat biztonsága helyreállítható.

A program akár UDP akár TCP kapcsolaton keresztül kommunikálhat. A 1194 UDP az alapértelmezett szerver port, de ez tetszőlegesen megváltoztatható. Legalább a portszám módosítása javasolt a telepítés során.

Több router operációs rendszerébe be van építve teljes vagy korlátozott szolgáltatásokkal:

  • A nagyobb teljesítményű TP-Link routerek
  • Mikrotik RouterOS (Csak TCP-n keresztül)
  • pfSense (jól használható segédprogramokkal)

Szinte az összes gyártónak van olyan routere, ami támogatja

Hátrányok

Az OpenVPN telepítése és konfigurálása nem túl egyszerű, de számos útmutató és támogatás áll rendelkezésre a weboldalán és a közösségi fórumokon

A Windowsba nincs beépített kliens vagy szerver program OpenVPN-hez, azonban a gyártó weboldaláról két verzió is letölthető.

A felépítéséből adódóan a CPU használata jelentős. Ez komoly hátrány lehet, ha olcsóbb routeren telepítjük az OpenVPN szervert.

Az OpenVPN (mint szervezet) a programon kívül VPN szolgáltatást is nyújt, aminek segítségével el lehet rejteni a saját földrajzi helyzetünket a kíváncsi szemek elől. Igazából nem elrejtjük a pozíciót, hanem meghamisítjuk. Ennek segítségével ki lehet játszani a hely vagy IP alapú Internet korlátozásokat. Ez igen praktikus lehet, például külföldről történő vásárláskor.

Leave a Reply