A PRIMO egy magyar tervezésű és gyártású iskola/játék/tanuló számítógép volt.

A gyártást a sárisápi mezőgazdasági termelő szövetkezet melléküzemága végezte. Ez utóbbi a minőségre rányomta a bélyegét. A modulátor árnyékoló fém doboza egészen rusztikus kivitelű és az összeforrasztás és a számítógép házban való rögzítése is esetleges.

Az alkatrészek a nyomtatott áramköri kártyán (NyÁK/PCB) kézzel vannak forrasztva. Abban az időben ez már a kisszériás gyártás jellemzője volt. A nagyobb szériáknál Magyarországon is elérhető volt a gépi (hullám) forrasztás, de a tervezett darabszám alapján ez volt a gazdasásos megoldás.

A BASIC interpreter a MICROSOFT TRS-80 BASIC-jának a parafrázisa. (A Microsoft amikor ezt a BASIC-et csinálta még kis cég volt.)

A PRIMO az ABC-80-al és a HT-1080z-vel ellentétben magánszemélyek számára is megvásárolható volt.

Egy nyári szünet alatt a tesómmal közösen teremtettük elő az árát, ami elég nagy bravúr volt (és jelentős kitartást kívánt), mivel a PRIMO ára a tápegységgel együtt 2-3 havi (talán inkább 3-4 havi?) átlagfizetésnek felelt meg.

A PRIMO-ra akkora volt az igény, hogy az első időben előjegyzés és hosszú várakozás után lehetett hozzájutni, mert a gyártás nagyon lassan futott fel. Érdekes, hogy pár évvel később, már a megmaradt darabokat nagyon olcsón lehetett megvenni. Akkora olyan reménytelenül elavult, hogy ezeket a darabokat gyakran szerszámgép vezérlésekbe építették be, mert megbízhatóak voltak.

Sokan kezdtük ezzel a típussal a szakmával való ismerkedést, mert jól dokumentált volt, valamint az elektronikája katalógus alkatrészekből áll, ezért a módosítása, fejlesztése alapismeretekkel is könnyen megvalósítható volt. Több bővítés az alaplapon előkészítettek. Ilyen volt például az arra alkalmas magnók megállítása programból.

Az alkatrészek

A PRIMO alaplap

A feladatkiírás szerint a PRIMO-nak kelet-európai alkatrészekből kellett felépülnie. A korabeli viszonyok között azonban a kelet-európai gyártók minősége és szállítási fegyelme nem tette lehetővé, hogy egy sorozatgyártású számítógépben felhasználják azokat. Ezek miatt a legtöbb felhasznált alkatrész bizony nyugati import volt. A CPU azonban a gyártás teljes ideje alatt megmaradt a Z80 NDK klónja a U880 D.

A memória

A beépített 16kB RAM és 16kB ROM bizony mai szemmel nem igazán sok, de a ZX 80 1kB szabad memóriájához képest szinte beláthatatlanul nagy. A ROM-ba épített BASIC interpreter fontos optimalizálási szempontja volt, hogy a 16K ROM-ba bele kell férjen. Ezért a futási teljesítménye mai szemmel bizony vicces (A többi hasonló számítógépről ugyan ez volt elmondható). Ha az ember olyan Assembly programot írt, ami közvetlenül hívta meg a ROM-ban az egyes utasításokat megvalósító rutinokat 50-szeres sebességnövekedést lehetett elérni.

A kor

  • A PRIMO 1985-ben jelent meg.
  • Az IBM PC 1980-ban
  • A ZX 80 1980-ban
  • A ZX 811981-ben
  • ‘A ZX Spectrum 1983-ban

Abban az időben a PC még nagyon más kategória volt, még csak nagyon kis számban jutott be az országba, csillagászati áron, A ZX Spectum, ugyan valamivel drágább volt, de játék célra sokkal jobban megfelelt, a kisebb méretét pedig tekintsük bónusznak.

A Commodore plus/4-et szintén bevették az iskolaszámítógép programba, ezért arra nem kellett (igen magas) vámot fizetni. A PRIMO alkatrészeire azonban igen. Ezekből az lett, hogy egy PRIMO alkatrész költsége pár év alatt magasabb lett, mint egy komplett Commodore plus/4 ára.
További információk a PROMO-ról

A témáról a videóm Bálinttal:

Címkék: